Miért elengedhetetlen 2023-ban a személyre szabott marketing? - EFFIX: IFKA minősített full service marketing ügynökség - Sopron

Miért elengedhetetlen 2023-ban a személyre szabott marketing?

A személyre szabott marketing a termékek, szolgáltatások ügyféligényekhez való igazítása. A személyre szabott marketinggel olyasfajta ügyfélélmény érhető el, amely korábban csak húsvér emberek, például rocksztárok kiváltsága volt. De hogyan lehet egy terméket, szolgáltatást minden egyes vevőre szabni? Hogyan lehet vevők helyett rajongókat gyűjteni? Ennek járunk ma utána.

A személyre szabott marketing definíciója

Ha az értelmező kéziszótárt kérdezzük, akkor az valami ilyesmit fog mondani: „A személyre szabott marketing olyan kommunikációs technikák összessége, amelyek segítségével a cégek személyre szabott promóciós üzeneteket juttatnak el meglévő és potenciális ügyfeleikhez. A személyre szabott marketing célja, hogy a vállalkozások az egyes fogyasztók igényeihez, személyiségéhez és érdeklődési köréhez igazítsák kommunikációjukat.” De hogy néz ki a személyre szabott marketing a gyakorlatban? Mutatjuk mindjárt, de előbb nézzük, milyen elemekből áll maga a technika.

Miből elemekből áll a személyre szabott marketing?

A személyre szabott marketingnek 3 fő alkotóeleme van. Ezek a következők:

Személyre szabás

A vállalatok egyéni marketingstratégiával kínálhatnak személyre szabott élményt a célközönségüknek, akiket az érdeklődési körük alapján azonosítanak.

Testreszabás

A vállalatok a fogyasztók igényeihez igazíthatják a termékeiket és szolgáltatásaikat, ami hasonló a személyre szabáshoz, de inkább az árukra és szolgáltatásokra, mint a marketingre vonatkozik.

Szegmentálás

A cégek hatékonyabbá tehetik a marketingtevékenységüket, ha csoportokba sorolják az ügyfeleiket különböző jellemzők alapján, például életkor vagy vásárlási szokások, és ezeknek a csoportoknak személyre szabott üzeneteket küldenek.

Hogyan használhatod a személyre szabott marketinget a kommunikációdban?

A személyre szabott marketinget lényegében a létező összes marketing eszközödön bevetheted. Az olyan platformokon (például közösségi média), ahol a célközönséged egységesen követ, szintén lehetőség van a személyre szabott marketing használatára. Itt szegmentált oldalak létrehozásával szabhatod a célcsoportodra a kommunikációdat. Az MTV-nek például ahány zenecsatornája (MTV Rock, MTV R’n’B, stb.), annyi Facebook, Instagram és TikTok profilja van. De nézzük a leghatékonyabb csatornákat, ahol a személyre szabott marketinget használhatod.

Személyre szabott promóciók

Az online áruházak a vásárlói adatok alapján személyre szabhatják a hirdetéseiket, hogy nagyobb érdeklődést keltsenek a potenciális vásárlókban.

Személyre szabott termékajánlások

A vállalatok az online vásárlóik viselkedését elemezhetik, és a kapott adatok alapján releváns termékeket ajánlhatnak nekik, amelyek hasonlítanak az általuk kiválasztott vagy kosárba tett árukhoz.

Személyre szabott e-mail

Céged személyre szabott üzeneteket küldhet e-mailben az ügyfeleiknek, például név szerint köszöntheted őket, és különleges kedvezményeket ajánlhatsz nekik.

Vásárlói hűségprogramok

Céged személyre szabott hűségprogramokat hozhat létre, hogy ösztönözze a meglévő ügyfeleket a jövőbeli vásárlásokra.

Egyéni értékesítési interakciók

Közvetlenül kommunikálhatsz az ügyfelekkel, hogy jobban megismerd az igényeiket, és személyre szabott árucikkeket és vásárlási élményt kínálhass nekik.

Milyen előnyei vannak a személyre szabott marketingnek?

Megnéztük, mi az a személyre szabott marketing, és hogy mely csatornákon vetheted be, most vizsgáljuk meg, milyen előnyöd származik a használatából.

  • Értékesítési és marketingfolyamatok optimalizálása: A személyre szabott marketing segíthet a vállalatoknak javítani az értékesítési és marketingteljesítményüket, növelve az értékesítési számokat és csökkentve a kiadásokat.
  • Hosszú távú kapcsolatok kialakítása: Ez a technika lehetővé teszi a márkák számára, hogy erős, hosszú távú kötődést alakítsanak ki ügyfeleikkel, ami mindkét fél számára hasznos.
  • Ügyfelek elégedettségének növelése: A személyre szabott marketing nagyobb személyes elégedettséget nyújthat az ügyfeleknek, mivel úgy érzik, hogy a cég figyelembe veszi egyéni igényeiket.
  • Költségek csökkentése: Ez a marketingtechnika bizonyos esetekben költséghatékony lehet, mivel a személyre szabott termékek vagy szolgáltatások és reklámok elkerülhetik a nem kívánt áruk és szolgáltatások fejlesztését, értékesítését.
  • Reklámköltségek csökkentése: Az egyéni marketing pénzt takaríthat meg a cégednek a reklámköltségeken, mivel csak azoknak az ügyfeleknek küldesz marketing- és reklámüzeneteket, akik valószínűleg megveszik a termékeidet.
  • Ügyfélhűség növelése: A személyre szabott marketing hűségesebbé teheti az ügyfeleket egy márkához, mivel úgy érezhetik, hogy a vállalat tiszteli preferenciáikat és megérti igényeiket.

A személyre szabott marketing tehát számos előnnyel járhat a vállalatok és az ügyfelek számára. Növelheti az értékesítési és marketinghatékonyságot, kialakíthatja a hosszú távú kapcsolatokat, növelheti az elégedettséget és a hűséget, csökkentheti a költségeket, és biztosíthatja a kommunikáció következetességét.

A személyre szabott marketingnek azonban vannak kihívásai is, például az adatvédelem, az etika, a technológia és a verseny kérdése. A vállalatoknak ezeket a kihívásokat is figyelembe kell venniük, amikor személyre szabott marketingstratégiát alkalmaznak. A személyre szabott marketing a jövőben várhatóan tovább fejlődik, ahogy új technológiák és innovációk jelennek meg a piacon. Ezért cégednek is lépést kell tartania ezekkel a trendekkel, és kihasználnia a személyre szabott marketing által nyújtott lehetőségeket.

Az EFFIX-Marketing csapata készen áll, hogy segítsen neked megbirkózni a személyre szabott marketingben rejlő kihívásokkal. Tudjuk, hogy a személyre szabott marketing kulcsfontosságú szerepet játszik az üzleti sikerek elérésében. Minden ügyfelünk számára személyre szabott megoldásokat kínálunk, hiszen valljuk, hogy nincs egyetlen univerzális formula a nagy eredmények megvalósításához.