Az A/B tesztelés alapjai – 5 egyszerű módszerrel - EFFIX: IFKA minősített full service marketing ügynökség - Sopron

Az A/B tesztelés alapjai – 5 egyszerű módszerrel

Az üzleti világban gyakran halljuk azt a mondást, hogy „Ha nem változol, nem növekszel.” Ez a kijelentés különösen igaz a marketing terén. A vállalkozások számára a folyamatos növekedés kulcsa az adaptációban rejlik, és az A/B tesztelés ebben nyújt segítséget. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi is az A/B tesztelés, és bemutatjuk, hogyan lehet azt 5 egyszerű módon sikeresen végrehajtani. Kezdjük is el!

Ha az, amivel próbálkozunk, nem sikerül, akkor ideje máshogy csinálni. Ha nem tudjuk ledönteni az előttünk tornyosuló téglafalat, talán megpróbálhatnánk megkerülni. Ha ez sem megy, akkor fúrjunk alatta alagutat. Ha ez is kudarcba fullad, akkor másszunk át fölötte. A trükk mindössze annyi, hogy addig keresünk újabb alternatívákat, míg nem találunk egyet, ami beválik. Hogy ezt minél kisebb kockázat és költség mellett tegyük, segítségül kell hívnunk az A/B tesztet. A kérdés már csak annyi…

Mi is az az A/B tesztelés?

Az A/B tesztelés egy olyan kísérleti folyamat, ahol különböző változatokat mutatunk meg látogatócsoportoknak egy weboldal vagy kampány esetében. A cél, hogy megtaláljuk azt a verziót, amelyik jobban teljesít az elkötelezettség, a felhasználói élmény és egyéb konkrét célok terén. Egyszerűen fogalmazva, az A/B tesztelés a legjobb megoldás keresésének folyamata adatok és statisztikák alapján.

Miért fontos az A/B tesztelés?

A sikeres üzleti növekedés kulcsa nem más, mint azonosítani, hogy mi működik, és mi nem a cégünkben. A marketingben ezt a tudást kínálja az A/B tesztelés. A felhasználói viselkedés, a közönség preferenciáinak és a webhely vagy egy kampány teljesítményének jobb megértését teszi lehetővé. Az A/B tesztelés során a változtatásokat két vagy több verzió között tesztelik, és az eredmények alapján döntenek a legjobb megközelítésről. Az A/B tesztelésnek számos előnye van:

 1. Költséghatékonyság és időtakarékosság: Az A/B tesztelés lehetővé teszi, hogy kisebb csoportokon tesztelj változtatásokat, így minimalizálva a kockázatot. Ez időt és pénzt takarít meg, mivel csak a hatékony változatok kerülnek bevezetésre a teljes közönség előtt.
 2. Optimalizáció: Az A/B tesztelés lehetővé teszi az elemek, például címsorok, képek vagy CTA-gombok hatékonyságának pontos felmérését. Ezen információk alapján könnyebben optimalizálhatók a kampányok és a webhely.
 3. Felhasználói élmény javítása: A tesztelés segít azonosítani a felhasználói élményt negatívan befolyásoló tényezőket, és lehetővé teszi ezek javítását. Ez növeli a felhasználó elégedettségét és elkötelezettségét.
 4. Adat-alapú döntéshozatal: Az A/B tesztelés adatokkal alátámasztott döntéseket tesz lehetővé a marketingstratégiák további javításához. Nem csak feltételezéseken, hanem valós eredményeken és visszajelzéseken alapuló döntéseket hozhatunk.
 5. Jobb konverziós arányok: Az A/B tesztelés lehetővé teszi az elemek finomhangolását a konverziós célkitűzések elérése érdekében. Ezáltal a konverziós arányok növelhetők.
 6. Folyamatos fejlődés: Az A/B tesztelés egy folyamat, amely lehetővé teszi a konzekvens  fejlődést és a jobb eredmények elérését az idő múlásával.

A/B tesztelés módszerei weboldalon

Az A/B tesztelést több területen is alkalmazhatjuk. Leglátványosabb eredményeket egy landing oldalon képes hozni. Ehhez azonban ki kell választanunk magát a tesztelési stratégiát. Abból pedig több is van:

Osztott URL tesztelés

Ebben a módszerben két változatát teszteljük ugyanannak a weboldalnak. Ideális, ha jelentős változtatásokat kívánunk tesztelni meglévő oldalakon, például egy weboldal redesign esetén.

Többváltozós tesztelés (MVT)

Ebben a módszerben ugyanazon az oldalon több változót is módosítunk és egyszerre teszteljük az összes lehetséges kombinációt. Például egy űrlapnál módosíthatjuk a címsort, mezők számát és a CTA gomb színét is.

Többoldalas tesztelés

Ebben a módszerben több oldalon módosítunk bizonyos elemeket, majd a látogatói interakciók alapján határozzuk meg, melyik változat teljesít jobban. Például egy értékesítési tölcsérben a kezdőlap, termékoldal és fizetési oldal változatait tesztelhetjük.

A különböző online hirdetési platformok, mint például a Google Ads vagy éppen a Facebook már automatikusan teszteli a hirdetéseidet, és azokra a kampányokra költ többet, amelyek jól láthatóan kimaxolják azokat a célokat, amelyeket az indulásnál beállítottál.

Hogyan végezheted el az A/B tesztelést?

Az A/B tesztelés bár elsőre egyszerűnek tűnhet, alapos előkészületeket és gondos tervezést igényel.

 1. Tanulmányozd a weboldalad, kampányod, reklámeszközöd: Alaposan ismerd meg a tesztelni kívánt reklámeszközt, és azonosítsd a változtatásokra szoruló területeket.
 2. Látogatói adatok elemzése: Vizsgáld meg a látogatói adatokat. Legyen szó honlapról, hírlevélről, hirdetésről.
 3. Hipotézisek megfogalmazása: Fejlessz ki adatalapú hipotéziseket a problémákra, és tervezd meg a tesztek végrehajtását.
 4. A/B teszt futtatása: Határozd meg a tesztelés módszerét, céljait, és biztosítsd, hogy minden változat azonos eséllyel induljon.
 5. Eredmények kiértékelése és változtatások: Értékeld ki a teszt eredményeit és alkalmazd a változtatásokat a sikeres verzió esetén. Tanulj a tapasztalatokból és folytasd a kísérletezést a gyengébb eredmények esetén.

A Kobayasi Maru-próba

Az egyik Star Trek epizódban Kirk kapitánynak el kellett végeznie a Kobayashi Maru-próbát. A Kobayashi Maru-próba egy szimulált űrharc, ahol a játékosnak semmi esélye a győzelemre. A próbát azért találták ki, hogy megnézzék, a leendő parancsnokok hogyan viselkednek egy 100%-ig esélytelen helyzetben. A Kobayashi Maru-próbát Kirk kapitány előtt soha senki nem tudta megoldani. Kirk kapitány azonban nem törődött bele a biztos vereségbe, ezért fogta magát, és beleprogramozott a számítógépbe egy nyerési esélyt. Így ahelyett, hogy a kőbe vésett szabályok szerint játszott volna, áthágta azokat. Miután látta, hogy a játékban csak veszíthet, ha a szabályokat betartja, inkább gyártott magának egy győzelmi esélyt. Néha érdemes valamit másképp csinálni. Kilépni a komfortzónánkból. Néha érdemes átlépni az íratlan szabályok kereteit. Az A/B tesztelés pedig pont ebben lesz segítségedre. Ráadásul radikálisan csökkenti a döntéseid kockázatát is.

Ha szívesen megnéznéd, hogyan teszteljük a partnereink számára készített marketing eszközöket, és szeretnél kisebb kockázatú marketing stratégiát felépíteni a cégednek, akkor keress minket!