Wellbeing: 7 módszer a munkahelyi boldogság maximalizálására - EFFIX: IFKA minősített full service marketing ügynökség - Sopron

Wellbeing: 7 módszer a munkahelyi boldogság maximalizálására

Az elmúlt időszakban elképesztő változások mentek végbe a munkaerőpiacon. Sok területen égető
a munkaerőhiány, amelyet sokszor magasabb fizetésekkel sem tudnak a cégek enyhíteni. A
munkavállalók ugyanis manapság egy másik szempontot is árgus szemmel figyelnek: „Mennyire
érzem majd jól magam az új munkahelyemen?” Nem véletlen, hogy egyre több cég vezet be
wellbeing, azaz munkahelyi jóllét programokat, amelynek hála az emberek boldogabbá,
motiváltabbá válnak.

Több tanulmány is bizonyította, hogy a jóllétünk és a pozitív érzelmeink nagy hatással vannak ránk a munkahelyünkön. Kreatívabbak, elkötelezettebbek, produktívabbak, motiváltabbak leszünk, ráadásul nagyobb valószínűséggel maradunk tovább egy olyan cégnél, amely segít a munkahelyi boldogságunk elérésében. Jöjjön hát 7 egyszerű módszer, amellyel kollégáink számára kellemesebb munkahelyi környezetet biztosíthatunk.

1. „Örülök, hogy veled dolgozhatok!”

A hála kifejezése a munkahelyen javítja a boldogságot és növeli a kollégák önbecsülést. Egy vezetőnek ezért havonta legalább egyszer időt kell találnia arra, hogy értékelje kollégáit, kiemelve a pozitív teljesítményeket. Ez a kiértékelés azonban ne ragadjon le egy iskolai osztályzatnál, néhány kedves, motiváló szó kíséretében adjuk át munkatársainknak a havi értékeléseket.

2. Minden napban legyen valami jó…

…amit átadhatsz a kollégáidnak. Ehhez persze szükség lesz arra, hogy pozitív emberekkel vedd körbe magad, akik értékelik az ilyesfajta megnyilvánulásokat. De fontos az is, hogy inspirálj másokat arra, hogy boldogabbak legyenek a munkahelyükön. Engedd a kávészüneteket, szervezz meglepetés összejövetelt a csapatodnak, vagy egyszerűen csak adj több pozitív visszajelzést. Mindannyian tapasztaltunk már magunk körül pozitív embereket. Ők azok, akik besétálnak egy szobába, és egyszerre minden felragyog, mindenki felpörög, lelkesedik, inspirálódik körülötte. Próbálj meg te is pozitív energetizáló lenni, és inspirálj másokat, hogy kövessenek téged. Félreértés ne essék: a cél nem az, hogy megjátsszuk a pozitivitást, hanem az, hogy hitelesen viselkedjünk.

3. Kezdd pozitívan a megbeszéléseket!

Tudtad, hogy ha pozitívan kezded a megbeszéléseket, az eredményesebbé teszi a meetingeket? A résztvevők kreatívabbak, motiváltabbak és elkötelezettebbek lesznek. Íme néhány ötlet a heti megbeszélés beindításához: kezdd azzal a meetinget, hogy mindenkiről mondasz valami pozitív dolgot, ünnepeld meg a kis győzelmeket, vagy játszatok egy gyors játékot.

4. Pozitív visszajelzések

Egyszerű szavakkal is hatalmas változást érhetünk el. Tudasd kollégáiddal, hogy nagyra értékeled őket azzal, hogy megköszönöd és elismered a munkájukat.

„Fantasztikus munkát végeztetek ezen a projekten!”
„Elképesztően hálás vagyok azért, amit az elmúlt hetekben tettél!”.
„Nagyszerű munkát végeztél.”
„Nagyon köszönöm a segítségedet! Sokat jelentett nekem.”
Ha pedig azt látod, hogy valaki küszködik, vagy nehéz feladat előtt áll, akkor bátorítsd:
„Meg tudod csinálni!”
„Hiszek benned!”
„Nagyszerű leszel!”

De akár tovább is mehetsz, ha a háládat nem csak szóban, hanem kis kártyák formájában is kifejezed. Ez egy gyors és egyszerű módja az elismerés kifejezésének, a pozitív bátorításnak. Ezekkel a kártyákkal szórakoztató módon lepheted meg kollégáid.

5. Szervezz közös programokat!

Ez lehet egy könyvcsere, egy rendszeres „A hónap első péntekje” kávézás, közös mozi vagy színház. Fontos persze, hogy olyan programokra hívd a kollégáidat, amelyek mindenki tetszését elnyerik. A lényeg, hogy a munkatársak rengeteg pozitív közös élményt gyűjtsenek, amelyeket aztán a céghez tudnak kötni.

6. Közös jótékonykodás

Egy jótékonysági futóverseny, közös állatmenhely látogatás biztosan az összes kolléga szívét megmelengeti. Fontos, hogy egy vállalat soha ne Pr-ból, soha nem a saját nevében jótékonykodjon, hanem ebbe vegye bele a kollégáit is. Így biztosan egyre büszkébbek és büszkébbek lesznek a cégre, ahol dolgoznak.

7. Rendszeres hírlevelek

Heti, kétheti, havi hírlevelekben számolj be a cég életéről. Milyen sikerprojektek vannak folyamatban, mi várható a közeljövőben, kik ünneplik a név- és születésnapjukat, esetleg köszönthettek-e új kollégát a cégnél. Egy ilyen apróság is segít, hogy a kollégák közelebb érezzék magukat a céghez, a vezetőséghez.

A vállalatoknak ma már olyan biztonságos környezetet kell teremteniük, ahol a munkavállalók boldogsága a vállalati kultúra része, nem pedig kivétel. Egy ilyen cég ugyanis vonzóbb lesz az emberek szemében, így pedig könnyebb lesz elcsábítani a piac legjobb szakembereit.


Az Effix-Marketingnél, mi is alkalmazzuk és valljuk a cikkben bemutatott 7 módszert a kollégák boldogságának és jólétének előmozdítása érdekében.