Neked is Brad Pitt vagy Leonardo di Caprio az ideális vevőd? - EFFIX: IFKA minősített full service marketing ügynökség - Sopron

Neked is Brad Pitt vagy Leonardo di Caprio az ideális vevőd?

Szinte hihetetlen, de az előbb említett színésznagyságok közül előbbi már betöltötte a 60-at, míg utóbbi jövőre kerek 50 éves lesz.  Mégis azt mondod, hogy ők nem a te célcsoportod? Na jó, lehet, hogy személy szerint nem kopogtatnak minden második héten az ajtódon, de a szenior korosztály kétségtelenül napjaink legnagyobb potenciállal bíró fogyasztói szegmense. Sőt nem nehéz belátni azt sem, hogy az elöregedő európai és más fejlett világi társadalmak egyenes következménye a szenior szegmens egyre markánsabb jelenléte a gazdaságban. A marketingben már felismerték az 50-es, 60-as korosztály jelentőségét és külön, rájuk specializált eszköztárat alakítottak ki a szakemberek.

Egyre többen ismerik fel a szeniormarketingben rejlő lehetőségeket, így aki lemarad, az kimarad, vagy legalábbis sokkal nehezebben fog tudni visszakapaszkodni a szenior szegmensbe tartó expresszre.

Amellett, hogy az idősek száma világszinten növekszik vásárlóerejük is erősödik, különös tekintettel a még aktív szeniorokra, akik esetében a gyerekek már önálló lábra álltak, és a generáció tagjai megkezdik jutalmazni magukat a küzdelmes munkával, gyarapodással töltött évtizedek után. A jó hír továbbá, hogy az online eszközök sem idegenek már számukra, így elérésük, megszólításuk sokkal eredményesebben és költséghatékonyabban valósítható meg, mint bármikor korábban. Sőt egyes kutatások szerint ők az egyik fogékonyabb társadalmi réteg a marketing iránt.

„Jó, jó, de az egészségügyi termékek mellett mit lehet még eladni a szenioroknak?” – teszik fel sokan a kérdést. Az idősebb generáció tagjaira már korántsem igazak a korábbi sztereotípiák. El lehet felejteni a fekete kendős, fekete ruhás néninek, az élre vasalt nadrágban, zakóban vasárnapi misére járó bácsikat. Az aktív szeniorok, kiemelt figyelmet fordítanak egészségük megőrzésére, így a sportra, az egészséges ételekre, a különböző preventív programokra, rekreációra, a kényelemre, és az olyan „luxus” kiadásokra is, mint amilyenek az utazások. A kényelem igénye megjelenhet az egészségvédelemmel kapcsolatban, egy magasabb minőségű matrac beszerzésével, vagy olyan bútorok vásárlásában is, melyek segítik mozgásukat és csökkentik a botlás- és balesetveszélyt a lakásban.

A jutalmazás szintén jelentős motivációs erő ebben a szegmensben. Egy rég vágyott autó, óra, drágább ruha, ékszer stb.

Kimaradt volna valami? Ja igen, a gyermek- és csecsemőruházat. Vagy mégsem? Az unokák érkezésével a nagyszülők törekednek mindazt megadni nekik, amit gyermeküknek nem állt módjukban, így számukra ez a piac is relevanciával bír. Talán csak a gyermekvállalással vagy épp annak elkerülésével kapcsolatos termékek köre, ami irreleváns a szenioroknak 😊

Milyen eszközöket vet be a szeniormarketing e célcsoport eredményes megszólítására és meggyőzésére?

Az idősebb korosztály büszke élete során megszerzett tapasztalatára, így innen megközelítve a marketing kommunikációt sikerrel találhatnak utat a szegmens tagjaihoz a gazdaság különböző szereplői. Ők kifejezetten tudják értékelni, ha az adott márka, vállalat figyelmet fordít, sőt akár épít is tudásukra és megbecsüli a tapasztalataikat.

Közülük kerülnek ki a leglojálisabb ügyfelek, a lemorzsolódás és márkaváltás kisebb arányban következik be ennél a célcsoportnál. Így a vásárlásösztönző promóciók, kuponok, vásárlói klubbok vonzóak számukra.

Ők még olvasnak, így a szöveges üzenetek esetükben nem kell, hogy 30-60 karakterre korlátozódjanak. Szeretnek több oldalról is tájékozódni, így a különböző felületeken elhelyezett tartalmak biztos fogyasztói is közülük kerülnek ki, egyúttal további meggyőzési lehetőséget kínálva a vállalkozásoknak.

„Azt beszélik a városban”, „a szomszéd azt mondta, hogy”, a szóbeszéd, a szájhagyomány ereje az idős emberek esetében a legnagyobb.

A szeniormarketing emocionálisan sokkal intenzívebb, mint az általában vett marketing. Jobban épít az érzelmekre, ami lehet humor, nosztalgia, megbecsülés vagy csak egy olyan érzésvilág, amely segíti a szeniorok számára is a brand által képviselt értékekkel történő azonosulást.

Számos lehetőség rejlik az szeniormarketingben. Egyértelmű, hogy más marketingeszközöket kell bevetni, mint a fiatalabb korosztály képviselői körében, de egy jól összeállított, célcsoportspecifikus marketingmix-szel könnyebb elérni és vásárlásra ösztönözni az idősebb generációt.

Jól átgondolt és felállított marketingstratégiával akár a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos akciótervekkel is könnyedén összeegyeztethető és abba beilleszthető. A folyamatosan változó világgal természetesen együtt változnak, formálódnak az idős generáció által támasztott fogyasztói igények, elvárások és maguk a vásárlói szokások is. Érdemes figyelemmel kísérni, piackutatásokat végezni és az eredmények alapján megalkotni az adott márka szeniormarketinggel kapcsolatos stratégiai irányait, célkitűzéseit.