Mi a SEO jelentősége a kkv piacon? - EFFIX: IFKA minősített full service marketing ügynökség - Sopron

Mi a SEO jelentősége a kkv piacon?

Miért olyan fontos a SEO? Nos, gondolj csak bele: mikor kerestél utoljára valamit az interneten, és mikor jutottál tovább a keresési eredmények első oldalánál? Tízből egyszer? Tanulmányok azt mutatják, hogy a felhasználók többsége nagymértékben támaszkodik a keresőmotorokra, ha információt szeretne találni különböző webhelyekről, termékekről és szolgáltatásokról. Így, ha honlapod nem jelenik meg az áhított első helyeken, akkor értékes lehetőségeket szalaszt el, hogy kapcsolatba lépj a potenciális vevőiddel. Ebben a cikkben annak járunk utána, mi kell ahhoz, hogy honlapod is a találati listák élmezőnyébe kerüljön anélkül, hogy milliókat költenél Google Search kampányokra. Kezdjük is el!

Mi is pontosan a SEO?

A Wikipédia szerint SEO az angol Search Engine Optimization kifejezés rövidítése, ami magyarul keresőoptimalizálást jelent. A SEO célja, hogy egy weboldalt bizonyos szavakra vagy kifejezésekre minél jobb helyre juttasson a Google találati oldalain. De miért is fontos ez?

A Google a legnépszerűbb keresőmotor a világon, amelyet naponta több milliárdan használnak információk, termékek vagy szolgáltatások keresésére. A Google találati oldalain általában 10 organikus (nem fizetett) találat jelenik meg, amelyeket a Google algoritmusai rangsorolnak relevancia és minőség alapján. Az emberek többsége csak az első oldalon megjelenő találatokra kattint, és közel felük az első találatra fog kattintani. Ez azt jelenti, hogy ha a weboldalad nem jelenik meg az első oldalon, akkor nagyon kevés esélyed van arra, hogy elérjed a célközönségedet.

Mik a SEO előnyei?

A SEO-nak számos előnye van egy online vállalkozás számára. Jöjjenek a szerintünk legfontosabbak:

 • Növeli a weboldal láthatóságát: minél magasabbra kerülsz a találati oldalon, annál több ember fogja meglátni és felkeresni a weboldaladat. Ezáltal több potenciális ügyfelet vagy vevőt szerezhetsz.
 • A SEO növeli a weboldal hitelességét: ha az emberek meglátják, hogy a weboldalad az első helyen vagy az első oldalon jelenik meg egy adott témában, akkor azt gondolják, hogy te vagy az adott terület szakértője vagy vezetője.
 • Növeli a weboldal forgalmát: minél több ember látogat el a weboldaladra, annál nagyobb az esélye annak, hogy érdeklődjenek a termékeid vagy szolgáltatásaid iránt.
 • Növeli a weboldal konverziós arányát: ha a látogatók releváns és hasznos tartalmat találnak a weboldaladon, akkor nagyobb valószínűséggel fognak vásárolni vagy feliratkozni.
 • Növeli a weboldal bevételét: ha több látogatót és vevőt szerezhetsz a weboldaladdal, akkor természetesen több pénzt is kereshetsz. A SEO tehát egy befektetés, amely hosszú távon megtérül.

A SEO előnyeit ráadásul számos statisztika is alátámasztja. A Google Magyarországon a keresőpiac 97%-át uralja, ami azt jelenti, hogy ha a weboldalad jól optimalizálod a Google számára, akkor elérheted a magyar internetezők szinte teljes egészét. Egy másik statisztika szerint a magyar internetezők 80%-a használja a Google-t információk, 60%-a termékek, és 40%-a szolgáltatások keresésére. Ez azt mutatja, hogy a SEO segíthet abban, hogy megcélzod azokat az embereket, akik érdeklődnek az ajánlataid iránt.

Hogyan használjuk a SEO-t?

A SEO használata nem egyszerű feladat, hiszen sok tényezőt kell figyelembe venni, és folyamatosan követni kell a Google algoritmusainak változásait. Azonban van néhány alapvető tipp és trükk, amely segíthetabban, hogy jobb eredményeket érj el a SEO-ban.

 1. Használj kulcsszókutatást. A kulcsszókutatás segít abban, hogy megértsd, mire van szüksége a potenciális látogatóidnak, és hogy mekkora verseny van az adott kulcsszavakra. A kulcsszókutatáshoz használhatsz különböző eszközöket, például a Google Keyword Plannert, az Ubersuggestet vagy a KWFindert.
 2. Optimalizáld a címsorokat és a meta leírásokat. A címsorok és a meta leírások azok a szövegek, amelyek megjelennek a Google találati oldalán, amikor valaki rákeres egy kulcsszóra. A címsorok és a meta leírások nagyon fontosak, hiszen ezek befolyásolják, hogy mennyire vonzó és kattintási arányt növelő lesz a weboldalad linkje.
 3. Készíts minőségi és hasznos tartalmat. A tartalom a SEO királya. A Google célja az, hogy a legjobb és legrelevánsabb tartalmakat jelenítse meg a felhasználóknak, ezért fontos, hogy olyan tartalmat készíts, ami értéket nyújt és megoldást kínál a látogatók problémáira.
 4. Használj belső és külső linkeket. A belső linkek azok, amelyek a saját weboldaladon belül mutatnak egy másik oldalra. A belső linkek segítenek abban, hogy javítsd a weboldalad navigációját és struktúráját, növeld az oldalon töltött időt és csökkentsd a visszafordulási arányt. A külső linkek ezzel szemben azok, amelyek más weboldalakra mutatnak. A külső linkek segítenek abban, hogy növeld a weboldalad hitelességét és tekintélyét, hiszen mutatod, hogy milyen forrásokra támaszkodsz vagy milyen más weboldalak ajánlanak téged.

Weboldal optimalizálása SEO szempontok alapján

A weboldalad optimalizálása SEO szempontok alapján három fő területre osztható: technikai SEO, tartalmi SEO és off-page SEO. Nézzük meg, hogy mit jelentenek ezek, és hogyan optimalizálhatjuk őket.

Technikai SEO

A technikai SEO a weboldal technikai felépítésével és működésével kapcsolatos optimalizálási tevékenységeket foglalja magában. A technikai SEO célja, hogy javítsa a weboldal sebességét, biztonságát, felhasználó- és keresőbarátságát. A technikai SEO néhány fontos eleme:

 • Domain regisztráció és beállítás: válasszunk egy rövid, könnyen megjegyezhető és releváns domain nevet, amely tükrözi a weboldalunk témáját vagy márkáját.
 • Használjunk .hu végződést, ha magyarországi látogatókat célzunk meg.
 • Állítsuk be a HTTPS protokollt, amely biztonságosabbá teszi a weboldalunkat és növeli a Google bizalmát.
 • Az oldal sebességégének optimalizálása: törekedjünk arra, hogy a weboldalunk minél gyorsabban betöltődjön, ez ugyanis javítja a felhasználói élményt és csökkenti a visszafordulási arányt. Használjunk gyors és megbízható tárhelyet, optimalizáljuk a képeket és a kódot, használjunk gyorsítótárazást és tömörítést.
 • Mobilbarát design: gondoskodjunk arról, hogy a weboldalunk jól nézzen ki és jól működjön mobil eszközökön is. Használjunk reszponzív designt, amely automatikusan alkalmazkodik a különböző képernyőméretekhez. Kerüljük az olyan elemeket, amelyek nem működnek jól mobil eszközökön, például Flash vagy pop-up ablakok.
 • Weboldal struktúra: alakítsuk ki a weboldalunkat úgy, hogy logikus és áttekinthető legyen mind a felhasználók, mind a keresőmotorok számára. Használjunk egyszerű és beszédes URL-eket, címsorokat és navigációs menüket. Hozzunk létre egy XML oldaltérképet (sitemap), amely segít a keresőmotoroknak megtalálni és indexelni az oldalainkat.

Tartalmi SEO

A tartalmi SEO célja, hogy javítsa a weboldalad relevanciáját és értékét a keresőmotorok és a látogatók számára. A tartalmi SEO néhány fontos eleme a következő:

Kulcsszó kutatás és optimalizálás: végezzünk alapos kulcsszó kutatást, hogy megtaláljuk azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyekre a célközönségünk keres a Google-ben. Válasszuk ki azokat a kulcsszavakat, amelyek relevánsak, magas keresési volumennel és alacsony versennyel rendelkeznek. Helyezzük el őket stratégiailag a weboldalunk kulcsfontosságú területein, például a címsorokban, a meta leírásokban, a címsorokban és a tartalomban. Kerüljük a kulcsszó-túlzsúfoltságot, és használjunk kapcsolódó kulcsszavakat is.

Minőségi és hasznos tartalom: készítsünk olyan tartalmat, ami értéket nyújt és megoldja a látogatók problémáit vagy megválaszolja kérdéseit. A tartalomnak egyedinek, eredetinek és aktuálisnak kell lennie, nem másolhatjuk le más weboldalakról. A tartalomnak jól strukturáltnak és könnyen olvashatónak kell lennie, használjunk címsorokat, bekezdéseket, felsorolásoka és képeket. A tartalomnak hosszúnak is kell lennie, legalább 300 szónak, de inkább többnek, akár az 1000-3000 szót is elérheti, hiszen a hosszabb tartalmak általában jobban rangsorolódnak, mivel több információt és kulcsszót tartalmaznak. A tartalmunkat azonban soha ne a Google-nek írjuk, hanem az embereknek!

Tartalom formátumok: használjunk szöveget, képeket, videókat, infografikákat, podcastokat vagy más multimédiás formátumokat. Ügyeljünk arra, hogy ezek optimalizálva legyenek a keresőmotorok számára is. Például adjunk meg alt szöveget a képekhez, címkéket és leírást a videókhoz.

Off-page SEO

Az off-page SEO azon optimalizálási tevékenységeket foglalja magában, amelyek a weboldalon kívül történnek. Az off-page SEO célja, hogy növelje a weboldal tekintélyét és hitelességét a keresőmotorok és a látogatók szemében. Az off-page SEO legfontosabb elemei:

Linképítés: szerezzünk minőségi linkeket más weboldalakról a saját weboldalunkra. A linkek segítenek a Google-nak megérteni, hogy milyen kapcsolat van a weboldalak között, és hogy azok milyen témákról szólnak.

Közösségi média: használjuk ki a közösségi média platformokat, hogy megoszthassuk weboldalunk tartalmát, növeljük az ismertségünket és a közönségünk elkötelezettségét. A közösségi média segíthet abban, hogy több látogatót vonzzunk a weboldalunkra, valamint, hogy építsünk kapcsolatot a célközönségünkkel.

Online hírnévkezelés: figyeljünk oda arra, hogy milyen visszajelzéseket kapunk a weboldalunkról és a márkánkról az interneten. Keressük meg azokat az oldalakat, amelyek említik vagy értékelik minket, és reagáljunk rájuk. Legyünk udvariasak, segítőkészek és hálásak a pozitív visszajelzésekért, és próbáljuk megoldani a problémákat vagy kifogásokat a negatív visszajelzések esetén.

A SEO és a mesterséges intelligencia kapcsolata

A mesterséges intelligencia (AI) egyre népszerűbb a SEO területén is, hiszen használatával időt takaríthatunk meg és javíthatjuk a SEO teljesítményünket. Az AI ugyanis képes tanulni, alkalmazkodni és javaslatokat tenni a SEO folyamatok javítására. Nézzük meg, hogy milyen előnyökkel jár az AI használata a SEO-ban:

Az AI előnyei a SEO-ban:

 • Automatizálhatja az unalmas feladatokat, például a kulcsszókutatást és a tartalomoptimalizálást, ezáltal időt takaríthatsz meg, így lehetővé teszi, hogy SEO-stratégiád más szempontjaira összpontosíts.
 • Segíthet megtalálni a legjobb kulcsszavakat és témákat, amelyekre érdemes optimalizálni a tartalmad, figyelembe véve a keresési szándékot, a versenyt és a trendeket.
 • Segíthet létrehozni olyan tartalmat, ami vonzó, releváns és értékes a látogatók számára, valamint megfelel a keresőmotorok elvárásainak. Az AI képes generálni vagy javítani szövegeket, képeket vagy videókat.
 • Segíthet megszerezni és kezelni a linkeket más weboldalakról, amelyek növelik a weboldalad hitelességét.
 • Segíthet mérni és elemezni a SEO eredményeket, valamint javaslatokat tenni a további optimalizálásra.

Végszó: a SEO akkor tényleg megkerülhetetlen?

A SEO nem egy egyszerű és gyors folyamat, hanem egy hosszú távú befektetés. Ha jól csinálod, akkor a SEO segíthet abban, hogy több látogatót, ügyfelet és bevételt szerezz a weboldaladdal. Ha pedig segítségre van szükséged, akkor érdemes egy megbízható SEO szolgáltatót keresned, aki segít neked elérni a céljaidat. Az EFFIX-Marketing csapata segít honlapod technikai és a tartalmi SEO stratégiájának kialakításában. SEO alapú tartalmakat, blogokat, cikkeket készítünk cégednek, valamint a technikai beállításokat is elvégezzük helyetted. Szóval, ha segítség kell, csak vedd fel a kapcsolatot elérhetőségeinken. LINK IDE: https://effix.hu/kapcsolat/.