Hogyan használd az értékesítési tölcsért a marketingedben? - EFFIX: IFKA minősített full service marketing ügynökség - Sopron

Hogyan használd az értékesítési tölcsért a marketingedben?

Az értékesítési tölcsér egy olyan hatékony eszköz, amely segít nyomon követni, hogyan alakulnak át cégedben a potenciális vásárlók vevőkké. Az értékesítési tölcsér elemzésével és stratégiai beavatkozásokkal optimalizálhatod értékesítési és marketingtevékenységed. Ez a cikk elsősorban azoknak a cég- és marketingvezetőknek szól, akik szeretnék fokozni értékesítési és marketingstratégiájuk hatékonyságát, legyen szó építőiparról vagy egy online vállalkozásról. Vágjunk is bele!

Az értékesítési tölcsér részei

Az értékesítési tölcsér három fő szegmensből áll: a felső, középső és alsó részből (vagy magas, középső és alacsony szakaszból).

Felső szakasz: Az értékesítési tölcsér felső szakaszában találhatók azok a marketingstratégiák, amelyek az érdeklődőket a cégedhez vonzzák. Ide tartoznak például a fizikai üzletek reklámja vagy egy leadgyűjtő oldal.

Középső szakasz: A középső szakasz az értékesítési cikluson belül az eladás előtti összes lépést tartalmazza. Ebbe a kategóriába tartoznak azok az emberek, akik termékeket próbálnak vagy a weboldalon böngésznek, hogy jobban megismerjék a termékek előnyeit.

Alsó szakasz: Az alsó szakasz a végleges vásárlást jelenti. Ilyenkor a vásárlók fizetnek a termékekért a pénztárnál, vagy online rendeléskor megadják a szükséges adatokat.

A modern sales funnelek már tartalmaznak egy negyedik szakaszt is:

Hűség kialakítása: Az utolsó szakaszban az elégedett vásárlókat hűséges vevőkké kell alakítani, akik visszatérnek és ajánlják a vállalkozást másoknak is.

Hogyan hozz létre értékesítési tölcsért?

Az értékesítési tölcsér kiépítése az egyik kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy az érdeklődők az első kapcsolatfelvételtől a vásárlásig jussanak. Miután létrehoztad az értékesítési tölcsért, nyomon követheted a potenciális ügyfelek viselkedését és elkötelezettségét az egyes szakaszokban, hogy meghatározd, hol tartanak az értékesítési tölcsérben, és értékeld annak hatékonyságát.

Az értékesítési tölcsér kialakításának többféle módja létezik, és különböző vállalkozások és iparágak eltérő értékesítési tölcsértípusokat alkalmaznak. Ugyanakkor alapvető közös elemeik is vannak.

1. Céloldal létrehozása:

A céloldal (landing page) általában az első pont, ahol az érdeklődők megismerkednek vállalkozásoddal, termékeiddel és szolgáltatásaiddal. A látogatók különböző forrásokból érkezhetnek a céloldalra, például hirdetéseken keresztül, közösségi média hirdetésen vagy letölthető e-könyv vagy webinárium révén.

A céloldalnak világosan és vonzóan kell bemutatnia vállalkozásodat, valamint a termék vagy szolgáltatás egyedi előnyeit. A szövegnek meggyőzőnek és hatásosnak kell lennie, mivel ez az első benyomás, amit az érdeklődők kapnak. Emellett tartalmaznia kell egy adatgyűjtő űrlapot, amely segít az érdeklődők adatainak összegyűjtésében, hogy később kommunikálni tudj velük, és bemutathasd vállalkozásod értékét.

2. Ajánlj valami értékeset

Ahhoz, hogy egy érdeklődőt megszerezd, és az e-mail címüket megkapd, fontos, hogy cserébe valami értékeset ajánlj nekik. Például kínálhatsz nekik egy ingyenes e-könyvet, amely értékes és informatív információkat tartalmaz.

3. Ápold az érdeklődőket

Most, amikor az érdeklődő megosztotta az e-mail címét, eljött az idő, hogy gondoskodj róla. Olyan tartalmakat ossz meg vele, amelyek segítenek neki jobban megérteni az ajánlatodat. Fontos, hogy rendszeresen kapcsolatban maradj velük, hetente egyszer vagy kétszer is küldhetsz nekik levelet, de túlzásba azért ne ess. Bizonyosodj meg róla, hogy a tartalom, amit küldesz, az releváns a számukra, és segít nekik legyőzni lehetséges kétségeiket.

4. Zárd le az üzletet

Az üzlet megkötéséhez kínálj valami kivételes ajánlatot, amelyet az érdeklődők nehezen tudnak elutasítani. Például egy termékbemutatót, ingyenes próbaverziót vagy egyedi kedvezménykódot.

5. Folytasd a folyamatot

Az értékesítési tölcsér ezen szakaszában az érdeklődő vagy ügyfél lesz, vagy elutasítja az ajánlatot. Mindkét esetben fontos folytatni a kommunikációt és a kapcsolatépítést.

– Ha az érdeklődő ügyfél lesz: Építsd tovább a kapcsolatot, tájékoztasd őket a termékeidről vagy szolgáltatásaidról, rendszeresen bevonva őket, hogy hűséges ügyfélként tartsd meg őket.

– Ha az érdeklődő nem vásárol: Tartsd a kapcsolatot rendszeres e-mail marketing kampányokkal. Folytasd a munkát, hogy az érdeklődőből idővel ügyfél váljon.

6. Optimalizáld az értékesítési tölcsért

Az értékesítési tölcsér létrehozása csak a kezdet. Folyamatosan keress lehetőségeket az értékesítési tölcsér javítására és optimalizálására, és figyeld, hol veszíted el az érdeklődőket. Koncentrálj azokra a területekre, ahol a potenciális ügyfelek átmennek az értékesítési tölcsér egyik szakaszából a másikba.

Az értékesítési tölcsér egy hatékony eszköz a vállalkozások számára, hogy növeljék értékesítésüket és fejlesszék marketingtevékenységüket. Azok vállalkozása, akik tudatosan használják  az értékesítési tölcsért marketingjükben, nagyobb sikerre számíthatnak. Ne feledd, hogy az értékesítési tölcsér folyamatos optimalizálása kulcsfontosságú a versenyképesség fenntartásához és a növekedéshez.

Ha elakadnál az értékesítési tölcsér bármely szakaszában vagy tanácsra lenne szükséged, keress minket bátran. Az EFFIX-Markreting csapata széleskörű marketingszolgáltatásokat biztosít legyen szó online vagy hagyományos marketingeszközökről, melyek hatékonyan és kreatívan alkalmazhatók az értékesítési tölcsér adott szakaszaiban.