Hogyan építs e-mail listát a nulláról? A listaépítés lépései - EFFIX: IFKA minősített full service marketing ügynökség - Sopron

Hogyan építs e-mail listát a nulláról? A listaépítés lépései

A listaépítés lehetővé teszi, hogy szinte költségek nélkül, akkor és úgy kommunikálj a potenciális és meglévő vevőiddel, ahogy csak akarsz. De hogyan lesz valóban releváns a listád? És hogyan érdemes a listádon szereplőkkel kommunikálnod? Ennek jártunk utána a hét cikkében!

A listaépítésnek számos előnye van:

 • Növeli a weboldalad forgalmát.
 • Csökkenti a reklámköltségeidet.
 • Növeli az eladásaidat és a konverziós rátádat.
 • Segít kiépíteni a márkád hírnevét és hűségét.
 • Lehetővé teszi, hogy személyre szabott üzeneteket küldj a célközönségednek.

A listaépítéshez azonban nem elég csak egy regisztrációs űrlapot elhelyezni a weboldaladon. Ahhoz, hogy valaki feliratkozzon a listádra, valami értékeset kell neki kínálnod cserébe. Ezt nevezzük leadmágnesnek. Például egy ingyenes e-book, egy videó, egy tanfolyam, egy kupon lehet leadmágnes, vagy bármi más, ami hasznos vagy vonzó a célpiacod számára.

Hogyan indítsunk leadgyűjtő kampányt?

A leadgyűjtő kampányok célja az, hogy minél jobban felduzzasszuk a listánkat. Ehhez a következő tippeket és trükköket érdemes betartanod:

 • Ismerd meg a célközönségedet: tudnod kell, hogy kik azok az emberek, akiknek megoldást kínálsz a problémájukra. Mi érdekli őket? Milyen fájdalompontjaik vannak? Milyen nyelvezetet használnak? Milyen csatornákon éred el őket?
 • Készíts vonzó ajánlatot: a leadmágnesnek olyannak kell lennie, ami megoldja a célközönséged egy konkrét problémáját vagy kielégíti a vágyát. Legyen egyszerű, gyorsan fogyasztható és könnyen elérhető. Ne ígérj túl sokat, de ne is adj túl keveset.
 • Tervezd meg a leadgyűjtő oldaladat: ez az az oldal, ahová a látogatókat irányítod, hogy feliratkozzanak a listádra. A leadgyűjtő oldalnak tiszta és figyelemfelkeltő dizájnnal kell rendelkeznie. A címe legyen rövid és konkrét, és foglalja össze az ajánlatod lényegét. A szövege legyen előnyközpontú és cselekvésre ösztönző. Az űrlap legyen egyszerű és könnyen kitölthető.
 • Promózd a leadmágnest: ha már elkészült a leadmágnesed és a leadgyűjtő oldalad, akkor azok hírét el kell juttatnod a potenciális vásárlóidhoz. Ehhez használhatsz fizetett vagy ingyenes csatornákat, például:
  • Facebook, Instagram, LinkedIn vagy más közösségi média platformok
  • Google, Bing vagy más keresőmotorok
  • E-mail marketing vagy hírlevél
  • Blogbejegyzések vagy cikkek
  • Videók vagy podcastok
  • Események vagy webináriumok
 • Mérj és optimalizálj: a leadgyűjtő kampányod nem ér véget azzal, hogy valaki feliratkozik a listádra. Fontos, hogy nyomon kövesd a kampányod eredményeit, és folyamatosan javítsd azokat. Nézd meg, hogy melyik csatorna hozza a legtöbb látogatót, melyik leadmágnes érdekli a legjobban a célközönségedet, melyik leadgyűjtő oldal konvertál a legjobban. Próbálj ki különböző változatokat, és teszteld őket egymással.

Listaépítő kampány fajtái

A listaépítéshez számos módon hozzákezdhetsz. A legfontosabb szempont az, hogy olyan kampányt válasszál, ami illik a termékedhez, a célpiacodhoz és a céged stílusához. Íme néhány példa a legnépszerűbb listaépítő kampány fajtákra:

Játék

Egy játék során valamilyen nyereményt ajánlasz cserébe a potenciális vevőd e-mail címéért. A játék előnye, hogy nagyon vonzó lehet a látogatók számára, és sok feliratkozót generálhat. A hátránya viszont az, hogy nem biztos, hogy minőségi leadeket gyűjtesz, akik tényleg érdeklődnek a terméked iránt. Ezért fontos, hogy olyan nyereményt válassz, ami kapcsolódik a termékedhez vagy szolgáltatásodhoz.

Felmérés

Ha a felmérést választod, akkor tegyél fel valamilyen kérdést a látogatóknak, és az e-mail címüket kérd az eredményekért cserébe. A felmérés előnye, hogy segít megismerni a célközönségedet és az igényeiket. A hátránya viszont az, hogy nem mindenki hajlandó kitölteni egy hosszú vagy unalmas kérdőívet. Ezért fontos, hogy olyan felmérést készíts, ami rövid, érdekes és releváns.

Hírlevélre vagy tudásanyagra feliratkoztatás

Ez az egyik legegyszerűbb és leggyakoribb listaépítő kampány fajta. Itt azt ígéred a látogatóknak, hogy ha feliratkoznak a listádra, akkor rendszeresen küldesz nekik értékes tartalmakat e-mailben. Ez lehet például egy hírlevél, egy e-book, egy tanfolyam vagy bármi más. A hírlevélre vagy tudásanyagra feliratkoztatás előnye, hogy segít kiépíteni a kapcsolatot és a bizalmat a leadekkel. A hátránya viszont az, hogy nem elég csak egyszer feliratkoztatni őket, hanem folyamatosan érdekes és hasznos tartalmakat kell nekik küldened, hogy ne iratkozzanak le.

Webinárra vagy rendezvényre feliratkoztatás

Ilyenkor egy online vagy offline eseményre hívod meg a látogatókat, és az e-mail címüket kéred el a részvételért cserébe. Az esemény lehet például egy webinárium, egy workshop, egy konferencia vagy bármi más. A webinárra vagy rendezvényre feliratkoztatás előnye, hogy lehetőséget ad arra, hogy élőben mutasd be a termékedet vagy szolgáltatásodat, és közvetlenül kommunikálj a leadekkel. A hátránya viszont az, hogy sok időt és erőforrást igényel az esemény megszervezése és lebonyolítása.

Így használd a listádat

A listaépítés nem csak arról szól, hogy minél több e-mail címet gyűjts. A lényeg az, hogy hogyan használod fel a gyűjtött listát a legjobb eredmények elérése érdekében. Ehhez a következő lépéseket érdemes követned:

 • Szegmentáld a listádat: nem minden lead egyforma. Különböző érdeklődési körökkel, igényekkel és vásárlási szándékkal rendelkeznek. Ezért fontos, hogy csoportosítsd őket különböző szempontok alapján, például:
  • Demográfiai adatok (kor, nem, lakhely stb.)
  • Viselkedési adatok (látogatott oldalak, letöltött anyagok, megnyitott e-mailek stb.)
  • Érdeklődési területek (termékek, témák, problémák stb.)
  • Vásárlási fázisok (tudatosulás, érdeklődés, döntés stb.)
 • Küldj személyre szabott üzeneteket: ha már szegmentáltad a listádat, akkor könnyebben tudsz olyan üzeneteket küldeni nekik, amik relevánsak és értékesek számukra. Ne küldd ugyanazt az e-mailt mindenkinek, hanem alkalmazkodj a címzett profiljához és helyzetéhez. Használj személyes megszólítást, említsd meg az előző interakcióitokat, ajánlj olyan termékeket vagy tartalmakat, amik érdekelhetik őt.
 • Építs kapcsolatot és bizalmat: ne csak akkor küldj e-mailt, amikor valamit el akarsz adni nekik. Küldj rendszeresen értékes tartalmakat is, amik segítenek nekik megoldani a problémáikat vagy vágyaikat. Legyél segítőkész, barátságos és hiteles. Ne ígérj olyasmit, amit nem tudsz teljesíteni!
 • Mérj és optimalizálj: ne elégedj meg az első eredményekkel. Folyamatosan mérj és javítsd a listaépítési és e-mail marketing kampányaidat. Nézd meg, hogy melyik üzenet vagy ajánlat működik a legjobban, és melyik nem. Próbálj ki különböző változatokat, és teszteld őket egymással. Használj olyan eszközöket, amik segítenek elemezni és értelmezni az adatokat.

Összefoglalás

A listaépítés egy nagyon fontos és hatékony marketingstratégia, amivel növelheted a terméked vagy szolgáltatásod iránt érdeklődők számát, és átalakíthatod őket vásárlókká. A listaépítéshez három alapvető elemre van szükséged:

 • Egy leadmágnesre, ami valamilyen értékes tartalom vagy ajánlat, amit cserébe kap a potenciális vevő az e-mail címért.
 • Egy leadgyűjtő oldalra, ami egy olyan weboldal, ami bemutatja a leadmágnest, és megkéri a látogatót, hogy adja meg az e-mail címét.
 • Egy listaépítő kampányra, ami egy olyan módszer, amivel eljuttatod a leadmágnest és a leadgyűjtő oldalt a potenciális vásárlóidhoz.

A listaépítés azonban nem áll meg ott, hogy valaki feliratkozik a listádra. Fontos, hogy folyamatosan kommunikálj vele értékes üzenetekkel, amik segítenek neki megoldani a problémáit vagy kielégíteni vágyait, és ösztönzik őt a vásárlásra. Ehhez szegmentálnod kell a listádat különböző szempontok alapján. Ha szeretnél saját listaépítő kampányt, akkor vedd fel a kapcsolatot az EFFIX-Marketing csapatával, mi pedig felvázoljuk számodra, milyen leadgyűjtő stratégiával lehet hatékonyan felduzzasztani a céges listád.