A tartalommarketing és a mesterséges intelligencia házassága - EFFIX: IFKA minősített full service marketing ügynökség - Sopron

A tartalommarketing és a mesterséges intelligencia házassága

A tartalommarketing az egyik leghatékonyabb módja a célcsoportod elérésére és meggyőzésére. Ebben a cikkben bemutatjuk, mi is pontosan a tartalommarketing, hogyan használhatod a saját cégedben, milyen lépéseket kell követned a tartalommarketing stratégiád felállításához, és hogyan tud ebben segíteni Neked a mesterséges intelligencia. Vágjunk is bele!

Először nézzük, mit mond a marketing szótár a tartalommarketingről. A tartalommarketing nem más, mint olyan értékes, releváns és vonzó tartalom létrehozása és megosztása, amely segít felkelteni és fenntartani a potenciális és meglévő vevők érdeklődését, bizalmát és lojalitását. A tartalommarketing célja nem közvetlenül az eladás, hanem az ügyfélkapcsolatok építése és erősítése, valamint a márkaismertség és hírnév növelése. A tartalommarketing számos előnnyel jár mind a vállalkozások, mind a vevők számára.

 • A tartalommarketing segít növelni a weboldalad látogatottságát és konverziós arányát, mivel a minőségi tartalom vonzza és leköti a látogatókat.
 • A tartalommarketing segít kiépíteni az ügyfelekkel való bizalmi viszonyt, mivel a hasznos és hiteles információk révén megmutatja a vállalkozás szakértelmét és hozzáadott értékét.
 • A tartalommarketing segít csökkenteni a marketing költségeket, mivel a tartalom hosszú távon is hatékony marad, és nem igényel folyamatos befektetést, mint például a hirdetések.
 • A tartalommarketing segít megkülönböztetni a vállalkozást a versenytársaktól, mivel egyedi és személyre szabott tartalmat kínál, amely megfelel az ügyfelek igényeinek és problémáinak.

Hogyan „működik” a hatékony tartalommarketing?

A tartalommarketing használatához nem elég csak írni egy cikket és feltölteni azt az internetre. A tartalomnak minőséginek, relevánsnak, érdekesnek és meggyőzőnek kell lennie ahhoz, hogy elérje a kívánt célokat. Ehhez néhány tippet és trükköt érdemes követni:

 • Ismerd meg a célcsoportodat: tudnod kell, kik azok az emberek, akiknek írsz, mi érdekli őket, milyen problémáik vannak, milyen nyelvezetet használnak stb. Ehhez használhatsz például piackutatást.
 • Válassz ki egy témát: találj ki egy olyan témát, amely kapcsolódik a vállalkozásodhoz, de nem túl általános vagy túl specifikus. A téma legyen releváns az ügyfelek számára, de semmiképp se legyen unalmas. Ehhez használhatsz kulcsszó-kutatást, versenytárselemzést vagy trendfigyelést.
 • Írd meg a szöveget: a szöveg legyen logikus, strukturált, érthető és meggyőző. Ehhez használhatsz alcímeket, listákat, képeket, grafikonokat vagy példákat.
 • Használj CTA-t (Call to Action): a szöveged tartalmazzon egy cselekvésre bíztató rövid mondatot (CTA).

A tartalommarketing lépései

Azt is látni kell, hogy a tartalommarketing nem egy egyszeri tevékenység, hanem egy folyamat, amely több lépésből áll. Ezek a lépések pedig a következők:

Piackutatás: milyen tartalomra van szüksége a vevőidnek?

A piackutatás során meg kell ismerned a célcsoportodat és az ő igényeiket, problémáikat és vágyaikat. Ehhez használhatsz különböző módszereket, mint például:

 • Online felmérések: ezek segítségével gyorsan és egyszerűen gyűjthetsz adatokat az ügyfeleid véleményéről, elégedettségéről vagy igényeiről.
 • Interjúk vagy fókuszcsoportok: ezek segítségével mélyebben megismerheted az ügyfeleid motivációit, gondolkodásmódját vagy érzéseit.
 • Webanalitika: ennek segítségével nyomon követheted az ügyfeleid viselkedését a weboldaladon vagy más online platformokon.

Tartalommarketing cikk elkészítése SEO alapján

A tartalommarketing cikk elkészítése során figyelembe kell venned a keresőoptimalizálás (SEO) szempontjait is. A keresőoptimalizálás (SEO) célja, hogy a weboldalad vagy a tartalmad minél magasabb helyezést érjen el a keresőmotorok találati listáján, így növelve az organikus forgalmat és a láthatóságot. A SEO-ról korábban már írtunk egy átfogó cikket, amelyet itt találsz.

Tartalommarketing elvárások, hossza, stílusa, CTA

A tartalommarketing cikk elkészítése során nem csak a tartalom minőségére, hanem a formai követelményekre is figyelni kell. Ezek közé tartozik például:

 • A tartalom hossza: nincs egyértelmű szabály arra vonatkozóan, hogy milyen hosszú legyen egy tartalommarketing cikk, de általánosságban elmondható, hogy minél hosszabb, annál jobb. A hosszabb cikkek több információt, érvet és kulcsszót tartalmaznak, ami növeli az értéküket és a hatékonyságukat. Természetesen nem szabad túlzásba esni sem, és olyan hosszú cikket írni, ami elveszti az olvasók figyelmét vagy türelmét. Egy átlagos tartalommarketing cikk hossza 1000-2000 szó között van.
 • A tartalom stílusa: a tartalom stílusának meg kell felelnie a célcsoportodnak, a témádnak és a célodnak. A stílusnak egyszerűnek, érthetőnek, barátságosnak és meggyőzőnek kell lennie. A stílusnak legyen következetes, és ne mondjon ellent a vállalkozásod arculatának vagy értékeinek.
 • CTA: a CTA, vagyis a cselekvésre buzdítás az a része a tartalomnak, amely arra ösztönzi az olvasókat, hogy tegyenek valamilyen lépést a tartalom elolvasása után. A CTA lehet egy gomb, egy link, egy kérdés vagy egy felhívás.

A tartalommarketing és a mesterséges intelligencia

A tartalommarketing egy olyan terület, amely folyamatosan fejlődik és változik az új technológiák és trendek hatására. Egyik ilyen új technológia a mesterséges intelligencia (MI), amely egyre nagyobb szerepet játszik a tartalommarketingben. A MI olyan gépi tanulás alapú rendszerek összessége, amelyek képesek önállóan tanulni, dönteni és cselekedni. A MI többféleképpen is segíthet a tartalommarketingben:

 • A MI segíthet jobban megismerni és megérteni a célcsoportot, mivel képes elemezni és felismerni az ügyfelek viselkedését, preferenciáit, érzéseit és visszajelzéseit.
 • A MI segíthet jobban kiválasztani és optimalizálni a témákat és a kulcsszavakat, mivel képes felmérni és előrejelezni a keresletet, a versenyt és a trendeket.
 • A MI segíthet létrehozni és szerkeszteni a tartalmat, mivel képes szöveget generálni.

A MI tehát egy hasznos eszköz lehet a tartalommarketingben, amely segíthet növelni az eredményességet és az hatékonyságot. Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy a MI nem helyettesíti az emberi kreativitást, hanem támogatja és kiegészíti azt.

A tartalommarketing elengedhetetlen eszköz a mai üzleti világban, és az SEO stratégiával összekapcsolva rendkívül hatékony lehet. A minőségi tartalom létrehozása, a célcsoport megismerése és az MI használata mind hozzájárulhatnak a sikeres tartalommarketing kampányhoz. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az emberekre fókuszálunk, és a tartalmunk mindig legyen hasznos, releváns és vonzó! Az Effix a partnereinek pedig olyan tartalommarketing stratégiát épít fel, amelyet egyszerre szeretnek a Google keresőmotorjai, valamint ügyfeleink vevői. Ha szeretnél cégednek olyan tartalommarketing stratégiát, amely nem csak izgalmas, de építi a márkádat is, akkor mindenképpen vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.